Jen ty a já

SU 5579-2
foto: Marie Votavová
Cover desing: Luděk Turek
2004
Název písničky
Originál
Host (hosté) hudba text
Ať soused shůry bouchá
1978
s Petrem Němcem Sayer Leo
Poncia Vina
Vrba Pavel
Caciby
1987
s Josefem Dvořákem Mládek Ivan Mládek Ivan
Dialog s klaunem
1987
s Bolkem Polívkou Zmožek Jiří Borovec Zdeněk
Jaká zvláštní láska
"Baby, I Love You"
1974
s Petrem Němcem Shanon Ronnie Fikejzová Jiřina
Klíč pro štěstí
"Thought I´d Ring You"
1985
s Jiřím Bartoškou Dellano Pierre
Deloo Guido
Marchése Pino
Mc Loughlin Charles
Kopta Pavel
Ráno jak má být
1976
s Petrem Němcem Rotter Jan Kopta Václav
Mít pouhej tejden
"Good Morning Freedom"
1971
s Karlem Gottem Cook Frederick Roger
Greenaway John Roger
Vrba Pavel
Najednou
1986
s Karlem Gottem Horký František Vrba Pavel
Oči
"Melting Pot"
1971
s Petrem Němcem Cook Frederick Roger
Greenaway John Roger
Wykrent Jaroslav
Okno naproti
1989
s Radkem Pastrňákem Pastrňák Radek Poštulka Vladimír
Pár slov, pár kroků, pár gest
"Too much, Too Little, Too Late"
1980
s Karlem Černochem Kipner Nathan
Vallins John
Černý Miroslav
Ranní loučení
"I Can´t Stop Loving You"
1980
s Petrem Němcem Sayer Leo Przebinda M.
S tím bláznem si nic nezačínej
"Don´t Fall In Love With Dreamer"
1985
s Pavlem Bobkem Carnes Kim
Ellington David
Poštulka Vladimír
Tiše zpívám
1987
s Viktorem Preissem Kučaj Vlastimil Kopta Pavel
Venku je déšť a mráz
"Baby It´s Cold Oustside"
1987
s Jiřím Kornem Loesser Frank Borovec Zdeněk
Volej známý číslo
"Private Number"
1969
s Petrem Němcem Bell William
Jones Booker
Čort Vladimír
Zatracenej čáp
1971
s Pavlem Landovským Hádl Vítězslav
Pikart Ladislav
Markov Petr
Znáš mě nejlíp
"Bom To Love Me"
1984
s Pavlem Bobkem Morrison Bob Poštulka Vladimír
I blázen snad touží
"It Ain´t Gonna Worry My Mind"
1987
s Karlem Černochem Leigh Robert Žantovský Michael
 
POZNÁMKY:
 
RECENZE:

Po komerčně velmi úspěšném a Platinovou deskou oceněném výběrovém albu Všechno nejlepší… vydal Supraphon Marii Rottrové na podzim loňského roku kompilační disk Jen ty a já. A jak už název napovídá, jedná se o výběrové album tentokrát výhradně složené z duetů, které tato pozoruhodná zpěvačka natočila za svou, více jak 35 letou profesionální dráhu.

Za tuto dobu nazpívala Marie Rottrová téměř šest desítek duetů, s více jak 40 pěveckými, ale i hereckými kolegy a kolegyněmi. Vzhledem k tomuto počtu duetů, by výběr mohl být klidně obsažen i na dvou discích. Konečný počet písní byl nakonec stanoven na 19 a výběr byl tentokrát v rukou zpěvačky samotné, za vydatné producentské pomoci jejího syna Víta Rottera.

Nejvíce duetů, celkem 13, natočila za svou pěveckou kariéru Marie Rottrová s dlouholetým pěveckým partnerem z kapely Flamingo, později Plameňáci, Petrem Němcem. Šest společných duetů prezentuje i tahle výběrovka a jsou dokladem toho, že spojení těchto dvou hlasů patřilo k tomu nejoriginálnějšímu a nejlepšímu, co československá pop-music mohla ve své době mít. Škoda jen, že Petr Němec byl tak málo doceněným zpěvákem. „Otvírákem“ alba je nahrávka Ať soused shůry bouchá z roku 1978, kterou svého času možná na naší hudební scéně více proslavila Helena Vondráčková pod názvem Ty jdeš a já se vznáším. Jiřina Fikejzová, která se stala dvorní textařkou Marie Rottrové, otextovala skladbu Ronnieho Shanonna Jaká zvláštní láska, s rokem vzniku 1974. Časově nejmladším duetem s P. Němcem je na této kompilaci píseň Ráno, jak má být, která se objevila na albu Chvíli můj a chvíli svůj z roku 1992. Z kategorie soulových nahrávek je skladba Oči s českým textem Jaroslava Wykrenta, kterou si Rottrová s Němcem vypůjčili v roce 1971 z repertoáru někdejší party studiových muzikantů gramofonové firmy Stax Records, kteří vystupovali pod názvem Booker T. & The MG´s. Na sklonku svého působení ve skupině Plameňáci, v roce 1980, ještě Petr Němec nazpíval s Rottrovou Sayerovo I Can´t Stop Loving You, s českým textem Michala Przebindy, pod názvem Ranní loučení. Tento duet se ve své době stal velkým hitem, hojně obehrávaným rozhlasovými stanicemi. Kupodivu na CD se objevuje poprvé po 25 letech od svého vzniku, což nahrávce na kráse ani hitovosti vůbec neubralo. A alespoň pro mne je nejlepším duetem, jaký kdy zpěvačka ve své kariéře nazpívala. Nejstarší společné dílo s Petrem Němcem je na tomto disku skvělá nahrávka Volej známý číslo z roku 1969.

Po dvou společných písních má na albu Marie Rottrová s Karlem Gottem. První, soulovou odpichovku Good Morning, Freedom od kapely Shocking Blue s českým textem Pavla Vrby, Mít pouhej tejden, z roku 1970. A druhou, o 16 let mladší nahrávku Najednou autorské dvojice František Horký a Pavel Vrba. Rovněž spolupráce s Pavlem Bobkem je na albu zastoupena dvěma písněmi, megahitem S tím bláznem si nic nezačínej z roku 1986, z pera Kim Carnesové a s českým textem Vladimíra Poštulky a nahrávkou Znáš mě nejlíp z roku 1993. Dalším pěveckým kolegou, se kterým si Rottrová za svou kariéru zazpívala několik duetů je Karel Černoch. Pro tuto kompilaci byl vybrán duet z roku 1980 s nápadně šlágrovým motivem Pár slov, pár kroků, pár gest a nahrávka I blázen snad touží (1987) s jemnější atmosférou a citlivým českým textem Michaela Žantovského, která celou kolekci duetů uzavírá. Skladba Okno naproti s Radkem Pastrňákem a funkově rozjetým aranžmá je převzata z alba Důvěrnosti z roku 1989, které vzhledem k tragickému skonu Vladimíra Figara a odchodu zpěvačky bylo posledním společným albem s Flamingem. Ve swingovém duetu se potkala Marie Rottrová s Jiřím Kornem v roce 1987. Muzikálově broadwaysky laděný evergreen Baby, It´s Cold Outside v textařském pojetí Zdeňka Borovce Venku je déšť a mráz, vznikl pro zábavný a populární televizní pořad Možná přijde i kouzelník.

I zbývající dueta povětšinou vznikla pro hudebně zábavné televizní pořady, jako je Manéž Bolka Polívky – duet Dialog s klaunem (1988) nebo Divadélko pod věží - duet s Viktorem Preissem Tiše zpívám (1987). Docela povedené spojení je s Pavlem Landovským v písničce Zatracenej čáp z roku 1971, která byla natočena pro rozhlasový pořad Písničky pro Hvězdu. S dalším hereckým kolegou – Josefem Dvořákem se Marie Rottrová setkala při natáčení recesistické nahrávky Ivana Mládka – Caciby pro Divadélko v gala z vítkovické sportovní haly v roce 1987. A nesmím samozřejmě zapomenout na velký hit – Klíč pro štěstí, který by na takové výběrovce duetů nesměl chybět a který byl původně připraven pro revuální pořad Dva z jednoho města, který natáčela Československá televize na jaře 1984 v Karlových Varech. A tak jako se Shirley Baseyová a Alain Delon sešli v původní pěvecko-herecké verzi Though I´d Ring You, podobně si v české verzi Pavla Kopty rozuměli i Marie Rottrová a recitující Jiří Bartoška.

A závěrečné resumé. Mohu s potěšením konstatovat, že tentokrát byla snaha, aby se objevily i některé nahrávky z raného soulového období zpěvačky. I když jedna zásadní věc mi ve výběru chybí a to je soulový skvost se Stanislavem Hranickým Blíž k tobě, z roku 1969, což je asi i nejstarší, na vinylu dochovaný duet. Na druhou stranu se mohly objevit i novější nahrávky, například duet s Karlem Černochem Čaje o páté (1995) nebo další spolupráce s Pavlem Bobkem ve skladbě Divoká růže (2000), která se zatím nikdy neobjevila na žádném zpěvaččině CD. Ukazuje se také, že komerčně již tahle výběrovka duetů není tak úspěšná jako album Všechno nejlepší…, která se ještě 18 měsíců po vydání drží na žebříčku IFPI TOP 80 alb. Je docela možné, že vydání 2CD by bylo lepším dramaturgickým i vydavatelským počinem, přičemž by se zabránilo i dublování některých písní (Klíč pro štěstí, S tím bláznem si nic nezačínej). Bohužel stejnou vadou na kráse, jako bylo i u alba Všechno nejlepší…, je i v případě Jen ty a já hodně odfláknutý booklet. Jinak nelze než konstatovat, že Marie Rottrová dokáže s elegancí sobě vlastní zazpívat všechno, od soulu, přes swing, šanson až po country. V duetech převážně hraje prim Marie Rottrová a její pěvečtí kolegové jí v tom výtečně sekundují. Na druhou stranu je nutno říci, že zpěvačka se vždy dovede přizpůsobit svému partnerovi a ze spojení dvou někdy docela odlišných osobností tak dokáže vytvořit kvalitní hudební dílo. Celá kompilace je pak další částí do hudební vzpomínkové a sběratelské mozaiky této stálice československé populární hudby. Je dokladem originálního a fantastického muzikantského spojení zpěvačky s dlouholetým partnerem Petrem Němcem, výtečné spolupráce s Pavlem Bobkem, Karlem Černochem nebo Karlem Gottem, ale i výsledkem průsečíku náhodných a šťastných setkání vzniklých pro natáčení rozličných televizních pořadů.

zdenek66

Přehled vydaných alb